Adobe Creative Suite

Adobe Creative Suite fanns fram till 2013.

Adobe Creative Suite innehåller programvaror som är populära för de som sysslar med grafisk design, grafisk formgivning och fotoredigering världen över. Vilka program ingår i paketet? Adobe Creative Suite som programpaketering lades ner 2013 för att istället ersättas med Creative Cloud som är en prenumerationstjänst men det finns ändå många som använder programpaketet då Creative Cloud kräver att man har internetåtkomst, eller att ens dator inte är kraftfull nog för att hantera de nyare programmen. Många kreativa arbetsplatser kan kräva att man ska kunna något av programmen så det är bra att ha kunskap om dem för att bli konkurrenskraftig på marknaden.

Adobe Creative Suite

Förenklat så används Adobe Creative Suite av kreatörer inom reklam-, webb- och mediaområdet för både professionella och enklare produktioner. Det kan handla om bildbehandling, desktop publishing, PDF-skapande, videoredigering, webbdesign för att nämna några exempel. De program som tillhör är: Photoshop CS6, Photoshop CS4 Extended, Illustrator CS6, InDesign CS6, Acrobat 9 Pro, Flash CS6 Professional, Dreamweaver CS6, Fireworks CS6, Contribute CS6, After Effects CS6, Premiere Pro CS6, Soundbooth CS6, OnLocation CS6, Encore CS6. De alla slutar med CS6 som visar att det är den sista uppdateringen inom detta programpaket.

Så vilka program inom Adobe Creative Suite är bra för dig? Om du vill arbeta med bildbehandling är Photoshop bäst; för tidskriftredigering och layout är Illustrator och InDesign bra; Dreamweaver och Flash är till för dig som jobbar med webdesign; After Effects och Premiere Pro är till för videoredigering. Dessa program finns både för Windows och Mac. Alla dessa program finns sedan i olika samlade erbjudanden. ”Design Standard” heter till exempel det program som har alla basprogram samlade: Photoshop, Illustrator, InDesign och Acrobat. De flesta kommer långt med denna grupp.

Program som är industristandard idag

Den första Adobe Creative Suite släpptes 2003 och kom sedan i sex versioner innan det avslutades för att helt bli en prenumerationstjänst. De olika versionerna finns i form av CD-skivor som gör att du kan installera det utan tillgång till internet. Anledningen till varför det slog igenom så stort var att framför allt Photoshop var ett mycket kompetent bildbehandlingsprogram som inte hade konkurrens. Än idag är därför dessa program industristandard inom grafisk design och bildbehandling. De används för att de är både lätta och erbjuder stora möjligheter för redigering, men även för att filerna går att använda mellan programmen.

Adobe Creative Suite har också några av programmen tillgängliga för plattor och mobiler för både Android och iOS. Idag finns det flera instruktionsvideor på nätet med grundlig genomgång av hur man använder programmen som gör att man inte behöver vara en expert på att använda programmen. Några av programmen finns även i lättanvända versioner: Lightroom är en lättare variant av Photoshop. Det brukar vara ett bra tips att starta där för den som är intresserad av bildbehandling men som tycker att Photoshop är för svårt.

Använd rätt filer

Först och främst ska man veta att använder man några av programmen ur Adobe Creative Suite innebär det att man använder program som inte har uppdaterats sedan 2013. Det innebär att alla filer från användare av det nya programpaketet Creative Cloud inte kan öppnas i Adobe Creative Suite och vice versa. För många fungerar Adobe Creative Suite-paketet perfekt men om man sneglar på de nyare funktionerna som finns i CC-versionerna kan man testa programmen gratis i 30 dagar innan man bestämmer sig för att gå över till Creative Cloud. För en del kan det bli billigare att ha en prenumerationstjänst än att köpa ett helt program.