Mac OS X

Operativsystemet Mac OS X är inte bara användarvänligt utan också det snyggaste operativsystemet på den digitala marknaden, hävdar många. Det var länge också skyddat från virus, men trots att operativsystemet blir utsatt idag för sådana risker är det ändock en av de säkraste operativsystemen på marknaden. Apple står bakom operativsystemet som numera också är tätt sammanvävt med deras andra produkter; iPhone, iPad, Apple TV för att nämna några exempel. Numera går det också att installera Windows på en dator som kör Mac OS X så egentligen kan man både ha kakan och äta den med andra ord. Läs mer här nedanför.

Mac OS X

Mac OS X är estetiskt tilltalande.

Mac OS X är alltså ett operativsystem som är enbart byggt för Apples datorer och har funnits sedan 2002. Dess största konkurrent är Windows men då ska man komma ihåg att Mac OS är installerad på ungefär sju procent av de datorer som kopplar upp sig mot internet jämfört med Windows som ligger på 91 procent. Det är inte en stor marknad alltså men OS X har ändå blivit ett operativsystem som har imponerat på många. Användare som har gått från Windows menar att OS X är mycket lättare att använda och ser mer vackert ut. Det här har fått Windows till att försöka byta användargränssnitt.

De som har en iPhone vet att den fungerar mycket smidigt ihop med Mac OS X. Om det ringer i telefonen kan man svara på datorn istället. För många handlar det om att slippa krånglig teknik och att behöva tänka på uppdateringar och annat. För OS X sker detta automatiskt och man kan fokusera på annat. För den som fortfarande behöver Windows för något speciellt program går det att installera Windows på en Mac-dator. När man sedan startar om datorn kan man välja mellan Mac OS eller Windows. Detta är något som inte går att göra vice-versa på en Windows-dator.

Tilltalande estetisk design

Många vittnar om att Mac OS X är estetiskt tilltalande. Men vad är det i användargränssnittet som är så tilltalande då? Mycket av det som vi idag anser vara självklart för en dator såsom drag-och-släpp, dubbelklick, papperskorg och liknande uppstod först i OSX. Grafisk design har alltid varit i fokus för Apples operativsystem där man har velat satsa på stilrena detaljer. Steve Jobs sa att målet med designen var att man ”skulle vilja slicka designen” när man såg den. Länge var det detaljer som skulle påminna om detaljer som finns i verkligheten, men idag har det grafiska användargränssnittet anpassats till hur det ser ut på iPhone.

Mac OS X är ett operativsystem som har uppdaterats och finslipats sedan det kom 2002. Windows har under denna period kommit med uppdateringar som har slagit igenom stort (XP) och floppat lika stort (Windows 8). Det har varit en sann bergochdalbana som inte har en motsvarighet för Mac-användare. Men visst, det är många som frågar sig hur den grafiska profilen ska stå sig när Steve Jobs inte längre finns kvar vid rodret, men gränssnittet anses fortfarande vara det bästa på marknaden, trots Windows försök. Ju mindre krångliga och fula gränssnitt, desto mindre frustration vid datorn. Eftersom Mac OS X bara finns hos Apples datorer blir val av dator mycket lättare än att välja en Windows-dator som har ett enormt utbud. Tråkigt tycker vissa, men bra tycker andra som inte är helt insatta i den senaste tekniken.

Fortsatt stark tillväxt

Så för de personer som väljer Mac OS X för privat eller professionellt bruk så är Mac OS X ett snyggt, användarvänligt operativsystem som fungerar smärtfritt för alla personer. Och det är allt fler personer som går över från Windows-datorer till Mac-datorer. Apple gör nämligen stora satsningar för att slå igenom på en bred front. Förut var det personer inom mediebranschen som använde sig av Mac, men nu är det både studenter och företag som har gått över till denna mjukvara istället. Men kommer Apple att revolutionera med en nytt gränssnitt inom en snar framtid? Branschens förväntningarna växer allt eftersom marknaden för touchscreen växer för både plattor och datorer hos konkurrenten Windows.